Kivisaari

Tuu tupahan -kohde Kivisaari, reilun hehtaarin tontti, sijaitsee ”Pois maalimast Kalaksuvess”, Keskimmäinen- nimisen järven ja Mankalaan menevän maantien kainalossa. Alue on suurelta osin lehtomaista maata paria kallionyppylää lukuun ottamatta.

Suomalaiset orkideat: lehdokit, maariankämmekät ja neidonvaipat sekä talvikit kuuluvat Kivisaaren kasvistoon. Keskimmäisessä tällä kohtaa kasvaa myös komea jokileinikki ja lähistöllä harvinainen mustuva linnunherne. Kottikalliolta  kuuluu illan hämyssä huuhkajan huhuilua ja joutsenet lentävät aamuin illoin Kettujärveltä päin Keskimmäisen toiseen päähän ruokailemaan. Mustikka- ja ahomansikkamaat sekä vadelmikot odottavat poimijaansa.

Ei siis ihme, että tätä aluetta oli jo Honkkilan isäntäväki, Kaisu ja Siivo Salminen, suunnitellut eläkepäiviensä mökkipaikaksi 1960-luvulla ja lohkoneet sen omaksi tilakseen. Kului useita vuosikymmeniä, kunnes kolmannen polven edustajat, Kaisa ja Ville Säde, ryhtyivät tuumasta toimeen vuonna 2005. Kesäpaikkaansa etsiessään he mieltyivät Kaisan Eila-äidin kotitilan maihin kuuluneeseen Kivisaareen.

Kaisa ja Ville ovat itse suunnitelleet erittäin toimivan kesähuvilan omia tarpeitaan ajatellen. Koko kokonaisuutta leimaa väljyys ja selkeys. Rakennuksen järven puoleista sivua kiertää leveä katettu terassi. Huvilan sydämen muodostaa koko rakennuksen korkuinen olohuone. Sen tienpuoleinen sivu on keittiöosio. Olohuoneessa on myös vaalea takka leivinuuneineen. Puuhella on takan kupeessa.

Oleskelutilasta lähtevät portaat parvelle, joka sijaitsee makuuhuoneiden (2 kpl) päällä ja avautuu olohuoneeseen. Rakennuksen toisessa päässä on sauna sekä erotteleva sisäWC. Saunan pukuhuoneen katosta voidaan laskea alas portaat, joita pitkin pääsee varastotilaan. Huvilan lämmitys tapahtuu kauko-ohjattavin sähköpatterein ja ilmalämpöpumpun avulla. Huvilan kupeessa on palju, joka lämpiää useasti ja antaa virkistäviä hetkiä kylpijöilleen. Tontilla on myös Villen rakentama varasto/puuvaja sekä Aapo-vaarin ystävänsä kanssa rakentama ulkohuussi.

Rakennusprojekti alkoi kesällä 2005 kallion räjäytys- ja pohjavalutöillä. Talvella kaadettiin Metsäpellon metsästä rakennuspuut ja ne sahoitettiin määrämittaisiksi. Rakennushan on hirsistä tehty. Ammattimiehiä käytettiin hirsikehikon nostamiseen. Muutoin rakennustyöt on tehty omin voimin. Appivaari on ollut merkittävänä apuna hankkeessa ja Eila- mummi huolto- ja lasten hoitotehtävissä. Kivisaaren huvila valmistui kesällä 2007 ja jo joulukin vietettiin siellä.

Tämä Kalaksuen uusi ”Huvila” on ollut virkistävä keidas Säteen perheen lisäksi myös avoimien ovien johdosta koko sukukunnalle ja runsaalle ystäväjoukolle. Lisäksi Halos-suvun sekä saksalaisten ystävien majoituspaikkana se on ollut oivallinen.

Nyt taas Kivisaari kutsuu ”Tuu tupahan”!

Kun luonto tulee syliin ja on tilaa hengittää syvään. Mitä sitä ihminen muuta voisi toivoa!

Tuu tupahan yhteystiedot 2016

Omakylä Vuolenkoski Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ville Pisto, 044 35 72 082, ville.pisto@vuolenkoski.fi

ja tapahtumakoordinaattori Paula Holmström, 050 564 26 71, paula.holmstrom@vuolenkoski.fi

tuutupahan@vuolenkoski.fi

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry