Elävä Joulukalenteri 2019 KIITTÄÄ!

Elävä Joulukalenteri 2019 on sulkenut luukkunsa ja kiittään mitä lämpimimmin kaikkia mukana olleita! Se oli tsirpakkaa jälleen!

Vuosi 2019 oli jo kuudes Joulu, kun kylämme punaposkisin ja kanelintuoksuisin tapahtumasarja oli täällä. Saimme tonttutorvisoittokunnan fanfaarien saattelemana esitellä: Elävä Joulukalenteri vuosimallia 2019, kaikenlaista kaikenlaisille - ja tunnelmallinen Metsäneläinten herkkupuoti!

Perusaskeleet olivat edelleen samat, palotallin teema verrattoman ajankohtainen ja tapahtuma-aktiivisuus tallella, tottakai ja kuinkas muuten. Sankoin joukoin tultiin hakemaan taas sitä aitoa, lämpimänä tutajavaa tuntumaa, jota joulukalenteri pullotti niin, että meinasivat luukut saumoistaan ja saranoistaan ratketa.

Aikaisempien vuosien tapaan joka päivä Joulun alla päivitimme tänne verkkosivuille, Kyläpisteelle ja vanhalle palotallille (Vuolenkoskentie 1196) Elävästä Joulukalenterista yhden kutkuttavan luukun. Monien villasukan pohjassa syyhysi ja se oli vanhan vuolenkoskelaisuskomuksen mukaan merkki joulukuisesta mukavapotpurista.

Toki myös jo perinteiksi istahtaneet, joulunajan kylätempaukset olivat osana tätäkin kalenteria. Tapahtumalistaus tuli sekin vuolenkoski.fi -nettiin päivitetyksi, jotta sujuivat meininkipäivämäärien sutjakat siirrot omiin almanakkoihimme. Ja hyvin synkkasi!

Nyt taas huilataan jouluaskareista vajaan vuoden verran, mutta jos vaikka kesähelteilläkin alkaa jouluttaa, otahan joutessas katsahdus joulukalenterin ajatukseen tai hyppää nystyröitä virkistävälle muistoturneelle aikaisempien vuosien luukkujen äärelle.
 

Pst. Muistatko vielä Tonttu vinkkaa -palstamme? No hyvä! Katsos, kun siellä on edelleen vallan uusiokäyttökelpoista, Jouluun hykerryttävää kamaa, kiepahdappa inspiroitumassa!

Psst. Ottakaa hyvät joulunihmemaan tonttukansalaiset yhteyttä. Kalenteritytöt janoavat törröröö-ideoitanne ja tuoretta sutinapunssia, myös ensi joulua ajatellen: joulukalenteri@vuolenkoski.fi.

 

Kauppalistalla kasviksia ja marjoja

Metsäneläinten herkkupuoti tunnetaan runsaasta valikoimastaan. Perusruokatarvikkeiden, kuten monenlaisten jyvien ja pulleiden toukkien, lisäksi hyllyt notkuvat eläinten lempiherkkuja. Kauppias itse on tarkka tuotehankinnoissaan ja kiinnittää erityistä huomiota asiakkaiden mieltymyksiin. Vaan millaisia ne ovat, takametsän eläinten parhaista parhaat?

Ilvekset hankkivat joulupöydän pikantiksi lisukseeksi kuivattuja kissankelloja. Harakoiden vielä aavistuksenomaisesti hienostuneempaan makuun sopivat vain paahdetut harakankellot. Näillä spesiaalituotteilla toimitusaika on pitkä ja hyvissä ajoin tehdyt ennakkotilaukset ovat tarpeen. 

Marjoilla on joulun alla suuri menekki, sillä niitä hankitaan joululeipätaikinoihin, jälkiruoiksi kinuskikastikkeen kera ja monenlaisten herkkujen koristelua varten. Variksen marjoja variksille, oravanmarjoja oraville, mutta ettäkö sudenmarjoja susihukkasille? Kyllä vain. Kyläkauppias on tehnyt asiakkaiden toiveiden toteuttamisesta taidetta. Hyvin erityislaatuinen, myrkytön sudenmarjalajike kasvaa Kainuun läntisen alueen rämeillä. Sieltä poimittuna, säilöttynä ja kuljetettuna herkulle tulee toki hintaa, mutta sudet ovat tunnetusti vakavaraista, jopa äveriästä väkeä.

Rahvaanomaisempi ja monien lajien suosikkeihin kuuluva tuote on ketunleipä. Sitä löytyy tarjonnasta niin pakasteena kuin aurinkokuivattunakin. Sen sijaan käenrieska vaikuttaa olevan vain lintujen mieleen, vaikkakin sen kuivattuja lehtiä kuuluvat monet eläimet käyttävän liemien ja kastikkeiden mausteeksi.

Kauppiaan mukaan kurjet ovat vaateliasta asiakaskuntaa. Heidän toivomuksestaan, tai pikimmminkin vaatimuksestaan, herkkupuodin erityisruokavalio-osastolta on löydettävissä jopa kymmentä erilaista kurjenpolven lajiketta. "Melko niukasti", nyrpistelevät kurjet, jotka tietävät kurjenpolvien kasviheimoon kuuluvan yli 200 lajia. "Joista vain toista kymmentä kasvaa luonnonvaraisena Suomessa", toteaa siihen ystävällinen kauppias – ja lähtee takahuoneeseen laskemaan ulkomaantilausten kustannusarviota.

Kaupan tuotteiden top kymppiin mahtuu toki myös karhunputki. Koiranputkeakin kerran kokeiltiin myyntiartikkeliksi, mutta palautteen mukaan siinä oli valjumpi, hieman karvas maku. Karhunputki on raaka-aineena voittamaton, kun ruokalistalla on gratiini- ja vuokaruokia.

Entä mitä hankkivat kauppareissullaan teeret, metsot ja muut metsiemme kanalinnut? Kanankaalin meheviä juurakoita, lehtiä ja keltaisia kukintoja. Ne, kaikessa monikäyttöisyydessään, suorastaan katoavat puodin hyllyiltä aina jokatiistaisen tuore-erän saavuttua. Ketohanhikki toki kelpaa monille vararavinnoksi, jos käenkaalissa on toimitusvaikeuksia tai se on loppuunmyyty.

Uudeksi hittituotteeksi on lisääntyneen villisika-asiakaskunnan myötä noussut siankärsämö. Sen kauppias luokittelee superfoodiksi. "Ravintoarvot tapissa, proteiinit ja valkuaisaineet balanssissa. No, sellaista supermuskeliruokaa, tiedättehän", kertoo kauppias täydentäessään komeita kärsämönippuja heviosastonsa laareihin. 

"Vielä kun löytäisin jostakin valikoimaani kunnollista hiirenvirnaa niin olisin täysin tyytyväinen. Hyvälaatuista, hampaissa narskuvaa, on ollut hankala saada. Suutuntuma on tärkeää ja hiirten keskuudessa juuri narskuvirnalle olisi kysyntää kovasti", lisää kauppias ja summaa mielissään kaupankäynnin silminnähden piristyvän joulusesongin aikaan.

 

Yhteystietomme

Elävä joulukalenteri

Avoinna joulukuun ajan vanhalla palotallilla

Vuolenkoskentie 1196

19160 Huutotöyry

Yhteys kalenterityttöihin:

joulukalenteri@vuolenkoski.fi