Hyvää huomenta Suomi ja Kun taas on aika auringon - Tunnelma vailla vertaa

Vuolenkosken koululla vietettiin perjantai-iltana 24.11. iloisia hetkiä, kun kylän väkeä ja 80- ja 90-lukujen entisiä kyläkoulun oppilaita oli kerääntynyt kiitoskahveille. Kyläkoulun rehtori Jussi Mentu eläköityi lokakuun alussa. Kylä tahtoi kiittää Jussia hänen tekemästään ansiokkaasta työstä kylän lasten ja nuorten hyväksi usean eri vuosikymmenen aikana kaikille avoimilla kiitoskahveilla Vuolenkosken koululla. 

Tunnelma oli lämmin. Mukavia kohtaamisia koettiin ja kuultiin erilaisia tervehdyksiä eläköityneelle rehtorille. Vuolenkosken koulun opettajakunta nykyisen rehtorin Taina Mikkolan johdolla, Nuppulan henkilöstö, OAJ:n paikallisyhdistys, Vuolenkosken koulun Vanhempainyhdistys, Iitin kunta edustajanaan sivistystoimenjohtaja Niina Honko, Kausalan koulun väki ja Vuolenkosken kylän väki kiittivät Jussi Mentua hänen tekemästä ansiokkaasta työstä. Lisäksi Kati Rättö oli kirjoittanut Jussille runon Tähti, jonka hän illan aikana itse lausui.

Noin kaksikymmentä Jussin entistä oppilasta saapui yllätykseksi laulamaan tilaisuuden alkuun kaksi 80- ja 90-luvuilla paljon laulettua kappaletta: Hyvää huomenta Suomi ja Kun taas on aika auringon. Jussin ja Pirjon poika, Antero Mentu, säesti esityksiä. Ja löytyipä jokaisen käteen jonkinlainen rytmisoitinkin.

Kyläpäällikkö Eero Paronen piti puheen Jussin entisten oppilaiden ja Vuolenkosken kylän puolesta:

Jussi
 
Olet tehnyt pitkän ja ansiokkaan työuran Vuolenkosken koulun rehtorina ja opettajana kylän lasten ja nuorten hyväksi. Tapasi suhtautua kylään ja kouluun on ollut mitä hedelmällisintä maaperää kaikille yhteisille projekteille ja tekemisille. 
 
Ja monenlaista on vuosien saatossa yhdessä puuhailtukin. 
 
Termi kylän koulu kyläalueen lapsille kuvaa hyvin sitä ajatusmaailmaa, minkälaisena Vuolenkosken koulua on pitkään luotsattu. Olet sanonut: "Kun ihmisellä on juuret ja kun hän onnistuu alakoulussa luomaan luottamuksellisia kaverisuhteita, hänen minäkuvansa vahvistuu. Se auttaa yhteiskunnan ja toisten ihmisten kohtaamisessa sellaisina, kuin he ovat."
 
Meidän vanhojen oppilaiden keskuudessa ala-asteaika muistetaan hyvänä aikana. Muistelemme usein noita näiden seinien sisällä vietettyjä vuosia. Täällä oli hyvä olla.
 
Millaisia oppilaita Vuolenkosken koulusta on sitten viime vuosikymmenten aikana valmistunut? Me entiset oppilaat koemme, että olemme koulua, kylää ja yhteisöään arvostavia aikuisia, joilla on valmiudet vaalia ja rakentaa sitä hyvää yhteisöllisyyttä, jota vuolenkoskelaisuus parhaimmillaan edustaa. 
 
Meille kyläläisille koulu on aina ollut ja tulee olemaan kylän sydän. Lämpimät kiitokset Jussi sinulle siitä, että koulumme sydän sykkii edelleen vahvasti. Sinulla on ollut siihen sykkeeseen lähtemätön vaikutus, jota tulemme yhdessä vaalimaan ja viemään eteenpäin. 
 

Koulun ympäristö oli valaistu noin sadalla ulkotulella.

 

Alla oleva juttu on julkaistu Vuolenkosken kylälehdessä 2017. Juttu koostaa Mennun opettajanuraa sekä hänen näkemyksiään opetustyöstä.

Opetustyössä neljällä vuosikymmenellä

Jussi Mentu on toiminut Vuolenkosken koulun rehtorina 15:n vuoden ajan. Ensimmäisen kerran hän toimi kyläkoulumme rehtorina 1988-1998, ja toinen jakso alkoi elokuussa 2009. Opetustyö neljällä eri vuosikymmenellä on vienyt häntä Iitin kunnan lisäksi Luopioisten kuntaan sekä Anjalankosken kaupunkiin, jossa Mentu aikoinaan aloitti työuransa vuonna 1983.

Hän kertoo aina nauttineensa työstään. Opettajan työssä yhdistyvät yhdessä toimiminen ja eläminen ylipäänsä, rehtori kuvailee filosofisesti.

- Ihmisen tehtävä on auttaa toista. Yhteisöllisyyden eteen pitää aina tehdä työtä.

Kysyttäessä opettajan tärkeimmistä tehtävistä Mennulla on selkeä näkemys asiasta.

- On tärkeää, että alakoulun opettaja on rehellisesti se ihminen, joka hän on muutoinkin oman persoonansa kautta, Mentu kiteyttää. Samalla hän painottaa kohtaamista ja ajan antamista oppilaalle.

- Opettajan tehtävä on ruokkia kunkin oppilaan vahvuusalueita.

Kaksi vapaata paikkaa Vuolenkosken koulussa

Työ Vuolenkoskella alkoi vuonna 1988. Tuolloin Jussi sekä hänen puolisonsa Pirjo olivat kaihoten pohtineet Vuolenkosken koulun ohi ajaessaan, että tuo on varmasti koulu, jonne ei hetkessä tule paikkoja auki. Jaalassa nuoruudessaan asunut Jussi kulki ajoittain Vuolenkosken läpi Weckmannille liikunnallisten harrastusten pariin. Jaalalaisten pelikavereiden lisäksi joukkoon liittyi myös vuolenkoskelaisia ikätovereita. Tämän myötä kylä tuli tutummaksi ja Vuolenkoski paikkana alkoi kiinnostaa.

Eräänä päivänä Mennut lukivat Opettaja-lehteä kahvipöydässä ja huomasivat, että Vuolenkosken koulussa Iitin kunnassa oli avoimena kaksi paikkaa. Pariskunta laittoi haut sisään ja molemmat valittiin! Taival Vuolenkosken ala-asteella saattoi alkaa.  

Mentu kuvailee 1990-lukua koulumaailman ja opetuksen hyviksi vuosiksi. Silloin synnytettiin paljon uutta.

Opetusministeri Olli-Pekka Heinosen 1994 palkitsema Pelto-projekti kuului aikansa hienoihin yhteisiin onnistumisiin. Viisivuotisen laaja-alaisen hankkeen aikana tehtiin yhteistyötä kylän eri tahojen ja yhdistysten ja 4H-järjestön kanssa. Pelto-projekti oli biologiaa, maantiedettä, matematiikkaa, tietotekniikkaa, äidinkieltä, markkinointia ja kotitaloutta. Koululaiset viljelivät koulun käyttöön annetulla kasvimaalla vihanneksia, juureksia ja monenmoista. Teoriaa opiskeltiin käytännön myötä, ja omia tuotteita käytettiin koulussa elintarvikkeina ja muutoin hyödyksi. Pientä kauppaakin tehtiin. Vuolenkosken koululla pidettiin kesäaikaan pariinkin otteeseen kesätyöpäiviä, tavallaan kesälukukautta.

Mennun kiinnostus tietotekniikkaan näkyi koulutyössä. Hän rakensi Vuolenkosken alakoululle Iitin kunnan ensimmäisen lähiverkon.

”Mihinkäs sen päiväkirjan nyt jätinkään”

Toinen jakso Vuolenkosken alakoulussa alkoi syksyllä 2009. Välissä Mentu työskenteli muualla Iitissä, Sammon ja Tillolan kouluissa. Paluu Vuolenkoskelle tuntui hänestä luontevalta ja oikealta ratkaisulta.

- Ihan oli sellainen olo, että mihinkäs minä sen päiväkirjan nyt jätinkään, Mentu kuvaa tunnelmiaan vuodelta 2009.

Mentu on hoitanut rehtorin tehtäviä miltei kolmekymmentä vuotta. Pitkä kokemus koulun johtotehtävistä on rakentanut kuvaa päätöksenteosta ja johtamisesta.

- Päätöksille kannattaa antaa aikaa. Melkein kaikesta voidaan neuvotella, Mentu kuvailee koulun johtamista.

Erityisellä lämmöllä Mentu muistelee vuosina 2011–2012 toteutettua hallinnollista kokeilua, jossa hän toimi Pohjois-Iitin kasvatusjohtajana ollen sekä Vuolenkosken koulun että kylän päivähoidon ja esiopetuksen henkilöstön esimies.

- Se oli hyvää aikaa. Sisäiset järjestelyt toimivat hyvin.

Oppilaan on koettava turvallisuutta ja hyväksyntää

Mentu näkee kyläkoulun oivallisena kasvuympäristönä oppilaille.

- Kun ihmisellä on juuret ja kun hän onnistuu alakoulussa luomaan luottamuksellisia kaverisuhteita, hänen minäkuvansa vahvistuu. Se auttaa yhteiskunnan ja toisten ihmisten kohtaamisessa sellaisina kuin he ovat.

Mentu korostaa ihmisen oman vahvan minäkuvan merkitystä, kun häneltä kysytään, millaisia nuoria hän toivoo alakoulun valmistavan tulevina vuosina.

- Toivoisin, että alakoulusta valmistuisi tulevaisuudessakin sellaisia nuoria, jotka ovat kokeneet turvallisuutta ja hyväksyntää. Niitä kokenut ihminen välittää ympäristöönsä samaa henkeä todennäköisesti itsekin.

Jussi Mentu on kotoisin Pohjois-Savosta. Nuoruutensa hän on viettänyt Rautavaaran kunnassa. Lokakuussa 2017 Mentu jää eläkkeelle pitkältä rehtorin ja luokanopettajan uraltaan. Vuolenkosken kylän väki kiittää Jussi Mentua sydämellisesti kaikista hänen vuosistaan Vuolenkosken nuorten ja koko kylän hyväksi.

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry