Mankelimatkat

Keskikesän niityt, tuoksut ja valo kutsuvat kesänviettäjiä. Yksi hauska tapa fiilistellä suven ihanuuksia on mikäs muukaan kuin fillari, mummomankelina ja kyykkelinäkin tunnettu kapistus. Vuolenkoski ja Koskeniska ovat pullollaan kivoja kurvailevia pikkuteitä, joita kulkiessa voi aistia upeita elämyksiä. Ennen vanhaan fillarit olivat kätevä tapa polkaista lähitienoon tansseihin tai naapurin Santralle sumpille ja vehnäselle. Nykypäivän kiireiden tuoksinnassa tuo hilpeä fillaroinninlaji fiilistelypyöräily onkin hyvä kaivaa esiin pölyttymästä.

Omakylä Vuolenkoski on tempaissut käyntiin Mankelimatkat. Seuraava kysymys kuuluukin, että miten näille mankelimatkoille pääsee. Kyläpisteellä ja Vuolenkosken kioskilla on vuokrattavissa näitä ihania mummomankeleita juuri Sinulle, kuka kiinnostuit fiilistelypyöräilystä, lähiseutujen maisemista ja rennosta ajanvietteestä. Mankelimatkat ovat ennen kaikkea kädenojennus heille, joilla ei kyläalueella tai sen lähistöllä fillaria ole. Niinpä Mankelimatkat mahdollistavatkin myös mökkilästen, satunnaisten ohikulkijoiden ja muiden kesänviettäjien fillaroinnin kyläalueella.

Kioskilta ja Kyläpisteeltä voit käydä kätevästi vuokraamassa mankelin näiden aukioloaikoina.

Kyläpiste avoinna: MA-KE 10-14, TO 6.30-18, LA 10-14 puh. 044 788 7878

Kioski avoinna joka päivä, MA-PE 10-21, LA 8-21, SU 11-21, puh. 040 538 9904

Mikäli fiilistä pyörän vuokraukseen ilmenee näiden aukioloaikojen ulkopuolella voit soittaa Piston Villelle, katsotaan mitä voimme hyväksesi tehdä.

Ville: 044 357 2082

 

Mankelin vuokraus:

5€/päivä

10€/yön yli

20€/viikko

Kioskilla voit maksaa myös kortilla.

Mankelimatkojen tuotot käytetään kokonaisuudessaan kylän kehittämiseen.

 

Ennen kaikkea fillareilla on leppoisaa taittaa erilaisia lenkkejä. Mainittakoon niistä esimerkkeinä seuraavat.

Savionlenkki n. 13 km:

Kylän pyörälenkkien helmiä. Perinteistä maalaismaisemaa alakymen läheisyydessä. Kaupalta Ojassuolle kurvaten ensimmäisenä kohteena matkan varrella Kilkkilän strutsifarmi kahvilan kera, jota seuraa Käsityökahvila Peurankello Savion päässä. Saviolta lenkki taittuukin kevytväylälle, joka näin päin ajettuna onkin reitin helpoimpia osuuksia, vapaalla vain rullatellen kylänraittia kohti kauppaa, kyläpistettä, Koskipirttiä, Vuolenkosken kioskia ja Myllyn Grill & Cafe:ta.

Kömmistönlenkki n. 17 km:

Koskenniskaan polkiessa maantienlaitaa fillaroijaa tervehtii ensitöikseen koreaksi kunnostettu Koskenniskan Rukoushuone Sainionmäen päällä. Matkaa Kausalaan päin jatkaen kääntyy oikealle tie Jokueen, josta alkaa vaihteleva ja mukavasti mutkainen hiekkatie kaikkine koreine maisemineen. Reittiä Koskenniskaan Kömmistöntielle jatkaen tie kaartuu takaisin alakymen varteen Kymen jäädessä vasemmalle näin päin kulkien. Ennen pitkää tie yhtyy Vuolenkoskentielle ja tuttu Myllyn harja näkyykin jo Kömmistöntien alkupäästä. Reitin varrelle osuvat Vuolenkosken kioski ja Myllyn Grill & Cafe.

Herrojentienlenkki n. 8 km:

Kaupalta näpsäkästi kylänraittia Vierumäelle päin polkien voi ohjaustangon kääntää Vuolenkosken kankaalla oikealle Herrojentielle. Ylväästä nimestään huolimatta tiellä kulkevat sopuisasti niin neidit, rouvat kuin herratkin. Herrojentien varteen jää mm. Vuolenkosken hautausmaa siunauskappeleineen sekä vanha tyväentalo. Matkan varrella voi myös kätevästi poiketa toisella kylän uimarannalla nimittäin Haapaniemessä, joka tavan ohikulkijalta voi jäädä huomaamatta. Tämä pienen Salpausselän harjuja mukaileva lenkki näyttää kulkijalleen niitä moninaisia harjumaastoja, jotka kyläalueen läpi helminauhamaisesti jatkuvat.

Erilaisista lenkeistä, niiden pituuksista ja kartoista tulee lisää tietoa lähiaikoina. Näillä toivomme mahdollisimman monen innokkaan pääsevän alkuun.

 

Eli eikun fillari alle ja Mankelimatkalle!

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry