Kylän avantouimarit maaliskuussa 2014

Konnimerenneidot jälleen itse asian äärellä

Mikä on sanan varsinaisessa merkityksessä reipas, aikalailla totaalisen hurja sekä osaa yhtä aikaa laskea kahdeksaankymmeneen ja polskia? Se on meidän kylän avantouimari tai taitaa olla näin syksypuolella parempi puhua kylmän veden sankareista.

________________

Avantouintikausi on jälleen startattu - Tervetuloa kaikki mukaan!

Niemikotisäätiön rantasauna (Vuolenkoskentie 1436) on lämpimänä aina perjantaisin kello 19 - 21. Avantouinti järjestetään Kirin jäsenille. Jäseneksi pääsee maksamalla jäsenmaksun, joka on 3 / 5 / 10 euroa. Info- ja jäsenmaksulomakkeita löydät avantouintipaikalta sekä kylän verkkosivuillta Kirin yhdistysesittelystä

_________________

...

Hämärtyvän illan atmosfääri huokuu tervehenkisyyttä ja hyvää oloa, kun jutunjuurta hakemaan lähtenyt, päästä varpaisiin kerrospukeutunut toimittaja kohtaa uima-asuisia nautiskelijoita Niemikotisäätiön rantasaunan tuulisissa olosuhteissa. Itse saunamiljöö on lämpimästi valaistu, suurella, katetulla terassilla ja kunnon laiturilla varustettu, kotoisantuntuinen paikka, joka tarjoaa verrattomat tilat Pohjois-Iitin Kirin järjestämälle avantouintiharrastukselle.

Vastaanotto saunatuvalla on leppoisan puheensorinainen. Joku hihkuu huhhuijaata uimarappusilla ja lauteilta kantautuu helakkaa naurua. Saamme kuulla kuinka näissä puitteissa pyrintö on aloitettu jo vuonna 1998 ja miten alkuperäishurjat Lea ja Tuula Forstadius sekä Pekka Lallukka edelleen polskuttavat harrastuksen äärellä. Enemmän ja vähemmän avantoasiaan vihkiytyneitä kanssakumppaneita heillä on kymmenestä viiteentoista, kiireistä ja keleistä riippuen.

Vieraitakin on käynyt vallan ulkomailta asti. Aktiivit vakuuttelevat, että varsin vapaaehtoisesti ovat tulleet ja valppaan kokeilumielisinä. Eräskin japanilainen ei vain nauttinut kokemuksesta vaan tyystin hurahti ja se norjalainen hyppäsi peloitta pää edellä vedenpauloihin.

Paljon odotettu harrastuskausi aloitetaan lokakuussa ja päätetään äitienpäivänä makkaranpaistoseremonioin. Vettä ympäröivä luonto näyttäytyy syksystä kevääseen moni-ilmeisesti. Pimeissä marrasilloissa, tähtitaivaan alla, harrastus saa erilaisia ulottuvuuksia kuin paukkupakkasilla vedenpinnan mennessä riitteeseen jokaisen pulahduskerran jälkeen. Ja oi! ne valostuvat, kevättä uumoilevat illat, kun uinnin jälkeensä jättämää, ehtaa oloa voi jäädä makustelemaan laiturille, järvimaisema kaksoispisteenä iin päällä. Istua siinä iloissansa ja antaa surujen huilata.

Avanto- ja kylmävesiuinnin tyylilajeista puhuttaessa tullaan lopputulemaan, ettei yhtä ja ylitse muiden olevaa metodia löydy vaan kullakin karaistuneet&kangistumattomat-tiimin edustajalla on henkilökohtainen, omaräätälöimä stailinsa. Yhteinen tekijä kuitenkin löytyy periaatteellisemmalta puolelta. Hangessa kieriminen on ihan eri juttu kuin tämä juttu – se on eri porukkaa se.

Avantouinnissa tyyli on vapaa ja vaihteleva. Toinen sujahtaa ennen löylyjä jäiden sekaan kuin rommikola kylmiltänsä, yksi sinnittelee vesihoidossa laskien kahdeksaankymmeneen – huijui-miten-kamalan-ihanaa!, kun taas seuraava kuumentaa huolella itsensä saunassa, vetää myssyn, ranne- ja nilkkasuojat ynnä uimatossut yllensä ja vasta sitten ampaisee tekemään salamannopean kastautumisliikkeen. Yhtä kaikki, vaikutus on sama. Tuo huikea tunne, kun veri lähtee kieppumaan suonissa. Uupuneet virkistyvät, säryt tervehtyvät ja vanhakin nuortuu. On niin hyvä ja lysti, ettei saa lakkaamaan ja kun lakkaa, niin rupeaa taas! Tulkaahan te uudet, vanhat ja kaiken jo kokeneetkin hakemaan tästä verrattomasta harrastuksesta talveenne pontta ja potkua!

 


Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry