Vesistöllä on ollut kautta aikojen suuri merkitys rantamaiden ruhtinaalle, Vuolenkoskelle ja siksi se nostettakoon tässäkin kokonaisuudessa omaksi kappaleekseen.
Kalastus, tukinuitto ja sahateollisuus ovat vaikuttaneet kyläalueemme kehittymiseen jo ammoisista ajoista lähtien. Niistä ajoista on Kymijoessa vettä virrannut ja monimuotoisten rantojen äärelle on rakennettu satoja huviloita sekä mökkejä. Perinteinen vesistön hyväksikäyttö on vaihtunut pääosin vapaa-ajan virvoitukseen ja henkisen pääoman kasvattamiseen.
Virkistyminen liplattavilla laineilla edellyttää vesistön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kirkkaan ja puhtaan veden lisäksi pinnan alla lipuvalla ja mönkivällä eläimistöllä on oma osansa kyläläisten ja mökkiläisten harrasteissa. Verkot ja katiskat ovat täyttyneet sekä siimat kiristyneet tiuhaan ulapoilla, veneissä, rannoilla ja laitureiden nokassa. Keittoihin ja savustuspönttöihin löytävät tiensä niin kuhat, ahvenet kuin muikutkin. Saattaapa istutettu taimen tai lohikin napata vieheeseen. Loppukesästä punakat ravut päätyvät mertojen ja patojen kautta juomalaulukonsertteihin.
Konnivesi, joka on Kymijoen selkävesiä, on kyläalueelle mahtava asia ja sen arvo ymmärretään! Pohjoisen Iitin järvialueelta, Konnivedeltä on vesireittiyhteys Heinolan kautta aina Päijänteelle asti. Vuolenkoski onkin tottavie tutustumisen arvoinen paikka myös vesiteitse kulkeville.
myös Kymijoen vesi ja ympäristö -sivustolla
Kimolan Kanava on syytä tuoda esille Vuolenkoski-Koskenniskan vesistöstä puhuttaessa kanavan historian ja myös ajankohtaisuutensa nimissä. Kanava on ollut tukkilaispiireissä tuttu ja jylhiä kokemuksia tarjonnut reitti. Kanavaa pitkin Vuolenkosken Konnivedeltä on uitettu tukkeja 1960-luvulta lähtien. Massiivisilla nostureilla tukit laskettiin alavirtaan kohti Pyhäjärveä. Viimeiset tukit uivat kanavassa vuonna 2002. Tuon aktiiviajan jälkeen silloisen Tie- ja Vesirakennushallituksen rakentama kanava on ollut hyötynäkökulmasta katsottuna käyttämättömänä, mutta virkistysveneilijöiden retkikohteena erikoisen tukkinosturinäkymänsä vuoksi.
Kimolan kanava on vuoden 2018 ja 2019 aikana rakennettu sulkukanavaksi matkailuliikennettä palvelemaan. Kesällä 2020 kanava koki uuden tulemisen, kun se avattiin veneilevän kansan iloksi. Veneilijöitä odotetaan innolla kaiken kaikkiaan 400 kilometriä pitkän vesireitin varrelta myös Vuolenkoskella vierailemaan. Kylämme tarjoaa vesiltä päin tulevillekin paljon nähtävää ja koettavaa ja hyvät satamapalvelut (kauppa, ravintola, suihkut, pyykinpesumahdollisuudet, septitankkien tyhjennykset, wc, uimaranta, jne.). Nyt poikkeamaan - aivan rantaan rajoittuvan, huippumaisemilla varustetun kahvila-ravintola Rantamestan meiningeissä viihtyy. Nähdään kylillä!
Katso kanavan kattavat verkkosivut: https://visitkouvola.fi/fi/kimolan-kanava
Kimolan kanavan kunnostukselle rahaa valtion budjetista ym. uutisia suunnitteluvaiheen ajoilta
Vuolenkosken Venekerho on perustettu vuonna 2009 ja sen tarkoituksena on herättää ja ylläpitää harrastusta veneilyyn sekä kehittää jäsentensä tietoja ja taitoja veneilyssä ja merenkulussa, merimiestaidoissa ja vesistön suojelussa.
Venekerho seuraa Kymijoen tilaa ja rantojen rakentamista ja vaikuttaa niin, että vesistön käyttö veneilyyn turvataan ja sitä parannetaan.
Ole rohkeasti yhteydessä ja liity joukkoon!
http://www.vuolenkoski.fi/fi/kyla/yhdistykset/vuolenkoskenvenekerho
Olet kalarikkailla vesillä, joten toivotamme kireitä siimoja ja täysiä rapumertoja! Muistathan myös laittaa lupa-asiat mallillensa. Vuolenkosken osakaskunta on vuokrannut koko Koskenniskan vesialueen alkaen 1.5.2014, mistä lähtien Vuolenkosken osakaskunta hallinnoi luvanmyyntiä. Nyt koko kyläalueella käy yhteinen viehelupa. Niin ikään Vuolenkosken pyydysmerkit käyvät Koskenniskan alueella ja päinvastoin. Aiemmasta poiketen myös Koskenniskan puolella ravustaminen on lnykyään uvanvaraista ja vaatii lommit. Pyydys- ja rapumerkkejä myy Käsityö- ja kahvitupa Peurankello (Vuolenkoskentie 1153, p. 050 323 7211).
Kalastusasiaa hoitaa osakaskunta, kts. osakaskunnan verkkosivut.
Sähköntuotantoon valjastetut kosket eivät ole vuosikymmeniin antaneet mahdollisuutta voimakkaiden lohikalojen kutunousulle Vuolenkosken vesistöihin. Kylän aktiivit käärivätkin kalastusliiviensä hihat, perustivat Aito Taimen ry:n ja ryhtyivät kunnostamaan taimenpuroja. Talkootyöllä pyöritellään kiviä, levitetään kutusoraa ja kivetään puronpohjia jotta mätipurkeista kuoriutuvilla poikasilla olisi optimaaliset elinolot. Pari vuotta purossa voimistuttuaan taimenpoikaset lähtevät aavoille ulapoille kasvamaan ja palaavat lisääntymisikäisinä samaan puroon laskemaan mätinsä seuraavaa kiertoa varten.
Ensimmäiset taimenet vipattivat ennen pääsiäistä 2014 kunnostetun puron kivenkoloihin ja aloittivat elämänpituisen matkTusuurta tuntematonta. Virkistysarvo tulee olemaan merkittävä eikä voida poissulkea hankkeen merkitystä matkailulle ja kalastuselinkeinolle. Pitkäjänteisellä ja uutteralla työllä yhdistettynä alueella tehtävään kestävään kalastuskulttuuriin saadaan säilytettyä vettemme arvot ja bonuksena palautettua luonnollinen taimenkantaja alueemme vesistöihin.
Kaikki asiasta innostuneet - no toki kiinnostuneetkin - olette lämpimästi tervetulleita mukaan aitotaimentamaan!
http://vuolenkoski.fi/kyla/yhdistykset/aitotaimenry
Kuva: Pentti Pitkälahti
Vonkalekausi lähestyy – tai on tainnut jo alkaakin, pilkillä tai ilman – Kalaan vavat tanas ja siimat solmuitta kiriälle!