Kahvilakulttuuria kautta vuosien kylänrannassa

Tänä päivänä kymen rantamilla voi kaffeeta nautiskella vaikka useammasta kojusta. Lauantaisin voit aloittaa kierroksen kylän kioskilta parkkeerattuasi auton tai fillarisi myllyn pihaan. Sitten, kun tepastelee kylän rantaan, niin johan sitä kahvihammasta kolottaa uudestaan torille päästyään; sumpit hyvän kahvipullan ja arpanipun kera, voisiko olla parempaa aloitusta kesätorille! Muutaman torikierroksen jälkeen, on käsissä perunapussia, leipää, vihanneksia, kahvipullaa, kenties karamelleja ja kukkasiakin. Kyllä sitä tarvitsee hieman energiaa vielä kotimatkalle, eli vielä myllyn pihalla kaffeet Myllyn cafesta ennen kotia lähtöä.

Eräs ilta sitä tulikin tässä juteltua kotona mustikoita putsaillessa kylän rannan kahvilakulttuurista ja sain kuullakin, että kahvittelulla on pitkät juuret kymen rannalla. Vielä tänä päivänäkin heti sillan jälkeen tien vieressä seisoo tummanvihreä puinen talo. Tässä toimi aikoinaan Koskikahvila . Kahvila aloitti toimintansa jo 1930-luvulla Helmi Vartiaisen toimesta ja myöhemmin Rauha Tarkkasen. Kahviosta sai kahvin, erilaisten leivonnaisten ja voileipien lisäksi myös I-olutta ja erilaisia aikakausilehtiä, kuten Ajansävel, Suomen Kuvalehti, Apu. Isäni muistelikin nuorena poikana käyneensä ostamassa siihen aikaan suosittua seikkailulehti ”Tex Willereitä”. Sota-aikana Rauha toimi lääkintälottana rintamalla ja sodan jälkeen 50-luvulla Rauha saikin luvan laajentaa kahvionsa toimintaa lääkekaapilla, joka oli siihen aikaan hyvin hyödyllinen lisä kylän palveluissa. Koskikahvilassa oli myös luonnollisesti juxebox ja televisio. Koskikahvila toimi vielä 70-luvulle asti.

Aivan Koskikahvilan viereen nousi Mäkibaari 1950-luvun puolivälissä. Tämä keltainen talo on myös vielä pystyssä. Mäkibaaria piti silloinen mylläri Evert Lindfors yhdessä vaimonsa Saimin kanssa.  Saimin kerrotaan olleen tiukka kahvilan emäntä, joka ei sietänyt asiakkaiden humaltumista. Musiikkia ei myöskään ollut vara soittaa juxeboxista liian kovalla. Mäkibaarista löytyi lisäksi pajatso, jota esimerkiksi silloin rakenteilla olleen voimalaitoksen työmiehet käyttivät ahkeraan ruokatunneillaan. Jos jollain kävi tuuri pajatsoa pelatessa ja voitti, saattoi huhun mukaan Saimi kieltää pelaamisen. Mäkibaariin televisio tuli hyvin varhaisessa vaiheessa, jota monet kyläläiset kävivät seuraamassa, kun omaa tupaa tuo uusi kapistus ei vielä koristanut. Nuoret pojat kävivät katsomassa suosittuja lastenohjelmia, kuten Lassie ja Rin tin tin. Aikuisia kokoontui seuraamaan puolestaan urheilukisoja. 

Kahvilat ja kioskit ovat koristaneet kylällämme myös monen muun mäennyppylää tai tienvartta, tässä vain muistoja muutamasta. Mikäli sinulla on mukavia muistoja tai juttuja kylällä aikaisemmin toimineista kahviloista, kioskeista, kaupoista, niin oleppa yhteydessä toimitukseemme. Mukavia juttuja on aina kiva jakaa myös muille!

(Ajankohtaista-osion toimitus: Paula Holmström, Aune Laakso ja Johanna Salonen. etunimi.sukunimi@vuolenkoski.fi)

Vuolenkosken kyläyhdistys ry

Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry
puh. 0440 255 044
kylayhdistys@vuolenkoski.fi


Pankkiyhteys:

FI80 5069 1540 0005 80

Tervetuloa tutustumaan uusittuun Kyläkeskukseen ja kyläkauppaan sekä uusiin mutta tuttuihin kyläläis-M-kauppiaisiin tammikuussa 2024.
 
Kyläneuvonta: 044 788 7878
 

Liikuntahallikorttien uusiminen

Areenan kortin voit uusia lähettämällä uusimispyynnön ja nimesi, jolla kortti löytyy järjestelmästä osoitteeseen:

areena@vuolenkoski.fi tai soittamalla numeroon: 044 788 7878

 
Hieroja Minna Kangassalo palvelee Kyläkeskuksella alkaen 25. tammikuuta 2024 aina torstaisin joka toinen viikko,
ajanvaraus p. 040-7411125 soittamalla tai viestillä.
 
Parturi-kampaaja Sini Susanna sopimuksen mukaan. Ajanvaraus: 044 988 2733
 
Yhteystiedot:
Kyläpiste 044 788 7878
Osoite: Vuolenkoskentie 1471, 19160 Huutotöyry